Párzás közben pusztulhatott el egy ősi teknőspár

Valószínűleg párzás közben érte a halál azokat a teknősöket, amelyek maradványaira bukkantak német kutatók a németországi Messel-mélyedésben. A lelőhely valóságos kincsesbányának számít a kutatók szemében, hisz a Darmstadt közelében elhelyezkedő Messel olajpalabányája 47 millió évvel ezelőtti állatok fosszíliáit rejti. Az említett mélyedés az 57-36 millió évvel ezelőtti eocén kor egyik leggazdagabb lelőhelye. Korai hüllők, rovarok, főemlősök, madarak és denevérek maradványait találták már meg itt.

Egykor mély krátertó volt a mai Messel-mélyedés nedves, trópusi környezetben. A párosodó teknősök az aktus közben a tó mélyebb rétegébe csúszhattak le, ahol feltevések szerint a mérgező gázok okozhatták halálukat.

Párzás közben pusztulhatott el egy ősi teknőspár
Fotó: Senckenberg Forschungsinstitut und Naturmuseum Frankfurt

A teknősök a mára kihalt Allaeochelys crassesculpta faj egyedei voltak. Méretük meglehetősen kicsi, mintegy 20 centiméter körüli volt. Walter Joyce kutatásvezető, a Tübingeni Egyetem munkatársa elmondta a LiveScience című ismeretterjesztő portálnak, hogy az Új-Guineában és Ausztráliában honos kétkarmú teknőshöz (Carettochelys insculpta) hasonlíthattak leginkább ezek a teknősök, amelyek a legközelebbi rokonuknak számítanak a ma élő teknősfajok közül.

Összesen kilenc párt találtak. A nőstények némileg nagyobbak voltak a hímeknél. Minden pár a hátsó részükkel irányult egymás felé, két pár esetében ráadásul a partnerek farka egy vonalban volt. „Ez éppen az a pozíció, ahogyan az élő teknősök farka elhelyezkedik párzás közben” – mondta Joyce.

A kutató szerint éppen azért olyan kivételesek ezek a fosszíliák, mert eddig soha nem találtak rá így gerinces állatokra. Rendkívül kicsi annak
a valószínűsége, hogy az éppen párzó egyedek egyszerre pusztuljanak el. Ráadásul mindkét példány ennyire szépen, épségben meg is örződik.

A tanulmányt részletesen a brit Királyi Társaság Biology Letters című szakfolyóiratában ismertetik a szerzők.

Cikk: index.hu