Teleltetés

Teknősök teleltetése

A legtöbb teknős szaporodása évszakhoz kötődő, ezért a nőstények peteérésének kiváltásához előzetesen téli vagy nyári pihenőre van szükség. A teleltetés technikája nem túlzottan nehéz, de tisztában kell lennünk a tennivalókkal.

A teknősöket a hideg beköszöntével (október eleje-közepe, az időjárás függvényében) egy nyári konyha elnevezésű helységbe szoktam vinni, ahol 20-25 °C-os a levegő hőmérséklete. Itt 2-3 hétig szoktak lenni. Ez olyan átállási időszak a nyári és a téli szezonok között. Ebben az intervallumban fűtetlen vízben vannak, kevesebb élelmet kapnak és érzékeltetem velük a napos órák csökkenését is. Ennek következtében a teknősök érzik, hogy lassan itt a telelési időszak. 2-3 naponta megfürdetem a vízi teknősöket (mintha megmosnám hasát, hátát). Ennek következtében megindul a székelés (bélrendszerük tartalma kiürül), ami a telelés előkészítésének fontos része. Egyes helyeken olvasni lehet, hogy ezen 2-3 hetes időszakban egyáltalán ne etessük állatunkat. Azonban figyelnünk kell arra, hogy kellő erőséggel bíró teknősöket teleltessünk csak. Megfázott vagy egyéb más okból gyenge teknőst nem szabad teleltetni, mert nagy valószínűséggel nem fog sikerülni a telelés (vagy nem telel át, telelés közben elpusztul, vagy a telelést követő néhány hétben fog elpusztulni). Én inkább azt tanácsolom, hogy ennek az „átmeneti” időszaknak (2-3 hét) az elején etessük, tápláljuk állatunkat figyelve arra, hogy megfelelő mértékben ürítsen is az előbb leírtak szerint. Ha esetleg ez a 2-3 hét 4 hétre húzódik ki, akkor se ijedjünk meg.

Ha mindezt az előkészítést elvégeztük, teknősünket elég erősnek tartjuk, megkezdhető a telelés.

A vízi teknősöket sekély vízben, míg a szárazföldi teknősöket avarban szokták teleltetni (természetesen ezt a közeget is permetezzük időnként vízzel a teknős túlzott kiszáradása elkerülése miatt). A vízi teknősök vízének mélységét úgy válasszuk meg, hogy a teknős páncéljának felét érje el (has és hátpáncél találkozásának vonalát).

A téli nyugalmi időszakot a teknősök sötét vagy félhomályos helyen töltsék. Nálam a nyári konyha alatt egy pincében szoktak telelni a teknősök. Itt van még más egyéb olyan dolog is, amire egy embernek egy téli szezon alatt szüksége lehet. Tehát gondolni kell arra is, hogy telelés közben ne zavarjuk meg az alvó állatokat. A teleltető edény, láda, stb. tetejére tegyünk valami takaró elemet, amitől természetesen kap az állat levegőt (egy rosszabb szőnyeg, rongy, stb.). Ez mellett érdemes kicserélni a pincében a világítást erre az időszakra (telelési időszak) festett izzóra (pl. vörös). Ez mellett megfelelően lát az ember és a teknősöket sem zavarjuk meg túlzottan.

Sajnos gondolnunk kell a rágcsálókra is, melyek megtalálhatóak egy átlagos pincében. Nem egy esetet lehetett hallani, hogy a felkelő teknős meg volt sérülve az egerek vagy patkányok, esetleg macskák miatt.

A szabadban való teleltetés hazánkban az időjárási viszonyok miatt kevésbé megoldható. Előfordult már, hogy az ősszel elszökött és egy bokor alatt áttelelt teknős tavasszal „köszöntötte” gazdáját.

Kerti teleltetés esetén figyeljünk arra, hogy kellő vastagságú legyen a tóban lévő aljzat, kellő vízmélységgel rendelkezzen tavunk illetve arra, hogy a tó felszínén a jég ne legyen összefüggő, ne hagyjuk befagyni a tó felületét, mert akkor nem tud felvenni oxigént és a teknős megfulladhat. Ezt vagy 1-2 naponta való jég feltöréssel vagy egy vízforgató motorral oldhatjuk meg.

Abban az esetben, ha túl korán ébredt fel állatunk, akkor helyezzük akváriumba vagy terráriumba (vízi, illetve szárazföldi teknősök). Ezt a helyet lassan kezdjük el melegíteni, fűteni (a vízi közeget fűtőszállal, a szárazföldi kialakítást pedig melegítő lámpával) és ennek következtében teknősünk hamarosan el fog kezdeni enni.

Gondot okozhat pl. vízi teknősöknél, hogy nem lett kellő képen felfűtve a víz és nem kezd el enni. Ez azért is okoz komoly gondot, mert ha nem kezd el enni, akkor az az életébe is kerülhet (nem tudja feltölteni az elveszített tartalékait).

Ezek előtt fürdessük meg őket langyos fürdőben (kb. fél órát hagyhatjuk a sekély, langyos vízben a teknőst), hogy a teleléskor elvesztett víztartalékait ismét feltölthesse.

Azt, hogy melyik fajokat teleltessük vagy „nyaraltassuk” (téli vagy nyári pihenés) a fajleírásnál részletesen olvasható.

A pihenés igen jótékony hatással van a teknősök szexuális étvágyára, ezért ébredés után rendszerint rögtön beköszönt a párzási időszak.

Forrás: Farkas Balázs / Sasvári László: Teknősök (1995 Kitaibel Kiadó Bt.)

One reply

  1. Áfráné Hoff Angela szerint:

    Az én teknőseim 3 évesek és mindig vagy legtöbbet vízbe vannak. A tóból megszöktek ezért nemmertem kint hagyni őket. Az akvárium meg kicsi már nekik. Lehet e őket is teleltetni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük