Új óriásteknősfajt azonosítottak a Galápagos-szigeteken

Kutatók az óriásteknősök új fajára bukkantak a Galápagos-szigeteken. A vizsgálathoz genetikai adatokat használtak, hogy feltárják, a hüllők egyik, 250 egyedet számláló csoportja eltér-e a csendes-óceáni szigetvilág többi teknősfajától.

Az újonnan azonosított faj a Santa Cruz-sziget 40 négyzetkilométeres területén él, és genetikailag olyannyira különbözik a sziget más óriásteknősfajaitól, mint a többi szigeten élőktől.

A kutatás megkülönbözteti az új, keleti Santa Cruz-i óriásteknőst (Chelonoidis donfaustoi) a sziget nyugati részén, mintegy 10 kilométerrel távolabb élő, legalább 2000 egyedet számláló nagyobb populációtól. Eme utóbbit a Chelonoidis porteri faj alkotja. A kutatók régen úgy hitték, hogy a szigeten élő összes óriásteknős egyetlen fajt képez. „Legközelebbi rokona nem az ugyanitt élő faj, hanem a tőle keletre fekvő San Cristobal szigeten megtalálható” – magyarázza Adalgisa Caccone, biológus.

A kutatók kétféle genetikai adatot használtak, hogy meghatározhassák a faj egyediségét. Az eredmények fényében a Galápagosi óriásteknősöknek 15 faja van. A genetikai különbözőségek mellett a két Santa Cruz-i faj teknője formáját érintően is eltér egymástól, a keletié tömörebbnek hat. Az új faj a sziget szárazabb részén él.

Az akár 225 kilogrammot is elérő tömegű óriásteknősök a Galápagos-szigetek – amelyet a 19. században Charles Darwin tanulmányozott – leghíresebb élőlényei közé tartoznak.

A szigetvilág egyike annak a csupán két helyszínnek a világon, ahol óriásteknősök élnek, a másik ilyen az Indiai-óceánon fekvő Aldabra-atoll. A galápagosi teknősök füvekkel, levelekkel, kaktuszokkal és gyümölcsökkel táplálkoznak, de akár egy éven át is életben maradnak élelem vagy víz nélkül.

A veszélyeztetettként besorolt teknősöket majdnem kipusztulásukig vadászták a tengerészek, akik a hosszú tengeri utakra a hajók gyomrába gyűjtötték be őket élelemként.

Forrás: hirado.hu