Történetek

Lonesome George vagy 10.000 dollár egy nőstényért

Egy erős páncélból minta az elefánt ormánya emelkedik ki a feje annak a teknősnek, amely már megvan 100 éves. Lonesome George-nak nevezték el a tudósok, mivel ő az egyedüli képviselője a Geochelone elephantopus fajnak.
Ezt a teknőst 1972-ben Pinta szigetén találták, és akkor ez egy világraszóló szenzáció volt, mivel már jó 60 évvel azelőtt láttak utoljára elefántteknőst. Minden ilyen óriásteknős nagy valószínűséggel egy Dél-Amerika szárazföldjén évmilliókkal ezelőtt élt őstől származik. Miután Pinta szigetén az alapos kutatás után sem találtak egyetlen más ilyen fajtájú egyedet, az állatkertek 10.000 dolláros jutalmat ajánlottak fel annak, aki egy élő Pinta szigeteki nőstény elefántteknőst talál. Azonban eddig még nem jártak sikerrel.
Lonesome George-val nagy valószínűséggel kihal ennek a fajnak az utolsó példánya is.


A teknősök jelentése

Sok ember tart teknőst, mint háziállatot. De sok természeti nép teljesen másképp gondol a teknősre.
Dél-Amerikában a teknősöket szinte kivétel nélkül barátságos, intelligens lénynek tartják, amely misztikus erőkkel is rendelkezik.
Ázsiában is nagy tisztelettel övezik a teknősöket. Buddha követői a halhatatlanság szimbolumának tartja. A hinduizmusban a teknős Vishnu isten második reinkarnációja. Kínában a teknősöket a világ rendezőjének tekintik. Hosszú életet, állandóságot, okosságot, kitartást, szerencsét és egészséget jelent. Japánban a bujaságot és az életkedvet testesíti meg.


A teknősöknél minden tovább tart: Chester 35 év után bukkant fel újból

Malcolm Edwards 8 éves volt, amikor a teknőse – a gazdája legnagyobb szomorúságára – elvándorolt. 35 évvel később a kedvenc újból feltőnt. A másik faluban Lyde-ben (Londontól észak-nyugatra) jelent meg egy kert gyepén. A ház tulajdonosnőjének sikerült felkutatnia Malcolm Edwards-ot. A meglepett teknőstulajdonos pillanatok alatt felismerte a rég eltűnt kedvencét, mivel egy fehér paca volt az állat páncélján. Különösen Edwards apja volt büszke magára, mivel annak idején ő mázolta rá a fehér foltot Chesterre, hogy fel lehessen ismerni. Minekünk mindenképpen ki kell derítenünk, hogy hol volt ilyen hosszú ideig – mondta Edwards.


A teknős üzenete

Egy Cocel szigetén – Palermo közelében – élő halász 1937-ben egy 98 kg-os tengeri teknőst fogott. A páncélján egy felirat volt, amelyet nem tudott megfejteni. A falu tanára sem járt több szerencsével, ezért elhatározta, hogy a feliratot leírja és elküldi az Akadémiának. Nagy volt a csodálat, amikor az Akadémia egyik nyelvésze rájött, hogy egy orosz szöveg van ráírva:
„A teknősömet TOTO-t 1922. május elsején szabadon engedtem, 52 kg súlyú és 90 cm hosszú, szívesen eszik szardíniát.”

Maxim Gorki

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook