Nyilvános teknősmérést tartottak a fővárosi állatkertben

A fővárosi állatkertben lemérték a legnagyobb óriásteknős súlyát a teknősök világnapja alkalmából. A városligeti intézmény legnagyobb termetű teknőse 53 kilogrammosnak bizonyult.

A teknősök világnapja eredetileg az 1990-ben alapított American Tortoise Rescue teknősmentő szervezet kezdeményezése. Ennek nyomán 2000 óta minden május 23-án megtartják a világnapot azzal a céllal, hogy felhívják a széles nyilvánosság figyelmét erre az érdekes és változatos állatcsoportra, illetve azokra a veszélyekre, amelyek a teknősök fennmaradását veszélyeztetik.


Nyilvános teknősmérést tartottak a fővárosi állatkertben
Óriáseknősmérés a Fővárosi Állat- és Növénykertben. (Fotó: Bagosi Zoltán)

Bár az óriásteknősök szervezett vadászata ma már a múlté, az orvvadászat és az illegális befogás ma is sok fajt veszélyeztet, különösen a délkelet-ázsiai térségben. Emellett a vizek szennyezése, az adott területen nem őshonos fajok ember által történő behurcolása és betelepítése, de még a tengerpartok fényszennyezése is befolyásolja az egyes teknősfajok fennmaradását -írja közleményében az intézmény.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol az ismert mintegy háromszázötven teknősfajból harmincat láthat a nagyközönség, a világnap alkalmából nyilvános teknősmérést tartottak.

A hat aldabrai óriásteknős közül a legnagyobbat tették mérlegre, hogy testtömegét pontosan megállapítsák. Erre nemcsak azért volt szükség, hogy nyomon követhessék a még mindig növésben lévő állatok gyarapodását, hanem azért is, hogy pontosan tudjanak válaszolni a látogatóknak az állatok testsúlyát érintő kérdésére.


Nyilvános teknősmérést tartottak a fővárosi állatkertben
Óriáseknősmérés a Fővárosi Állat- és Növénykertben. (Fotó: Bagosi Zoltán)

A mérés nem volt egyszerű, mert az állat csak rövid ideig maradt mozdulatlan a mérleg teherfelvevő felületén. Ám végül sikerült megállapítani, hogy az állatkert legnagyobb teknőse 53 kilogrammot nyom.

Az aldabrai teknős nagyméretű faj, a legnehezebb egyedek súlya meghaladhatja a 200 kilogrammot is. A fővárosi állatkert egyedei még fiatalok, az ötven kilogramm náluk normális. A muntyák szarvasokkal vannak egy kifutóban, jól megférnek egymás mellett – fejtette ki Hanga Zoltán az M1 – Ma délután című műsorában.
Az állatkert teknősvédelmi programjával kapcsolatban hozzátette, Magyarországon nem annyira az aldabrai óriásteknős, mint a nálunk őshonos mocsári teknős védelme érinti közvetlenül az embereket.

Egyre inkább szorul vissza a természetben, mert régebben, az otthon tartott ékszerteknősöket sokan kiengedték a szabadba, ha kinőtték az akvaterráriumot. Ez az újvilági faj át tud nálunk telelni, ezáltal kiszorítja a mocsári teknőst élőhelyéről. A fővárosi intézmény ezért vezette be, hogy befogadja az ékszerteknősöket, ezáltal a mocsári teknősök is békében élhetnek természetes környezetükben.

Forrás: hirado.hu