Lefoglalt görög teknősöket juttatnak vissza élőhelyükre

Mintegy hétszáz, csempészektől lefoglalt görög teknőst juttatnak vissza eredeti élőhelyükre, Bulgária görög-macedón határhoz közeli térségébe; az állatszállítmány kedden indult el a Szegedi Vadasparkból.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a szegedi intézményben tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, az állatokat 2014. szeptember 6-án találták meg a tiszaszigeti határátkelő közelében. A több mint ezer, zsákokba zsúfolt hüllő kifejezetten rossz egészségügyi állapotban volt, amikor a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába került.


Lefoglalt görög teknősöket juttatnak vissza élőhelyükre
(Fotó: AFP)

A szegedi gondozók a Fővárosi Állat- és Növénykert, majd a Szent István Egyetem állatorvos szakembereivel karöltve mindent megtettek azért, hogy a legyengült teknősök közül minél többet megmentsenek. Nagy kihívás volt tartásuk, majd teleltetésük is.

A szakemberek célja – amennyiben az lehetséges – kezdetektől fogva a természetben gyűjtött teknősök visszajuttatása volt eredeti élőhelyükre. Ez azonban számos kockázattal jár – a betegségek terjesztésétől az idegen génállományú egyedek elengedéséig – az adott helyszínen.

A DNS-vizsgálatok segítettek a döntésben, egyértelmű eredményt adtak, a teknősök Bulgária görög-macedón határhoz közel eső területéről származnak. A hatóságok együttműködésének köszönhetően pedig elhárult minden akadály visszatelepítésük elől.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta, a csempészek feltehetően Hollandiába akarták szállítani a védett állatokat, melyeket 1-2 eurós áron vásárolhattak. Ott legalizálták volna egy tenyésztő közreműködésével. A hobbiállatként tartott görög teknősöket (Testudo hermanni) az eredeti ár akár százszorosáért értékesítik Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban.

Az állatkertek fontos feladatot látnak el a természetvédelmi okokból lefoglalt állatok fogadásával, megfelelő módon való tartásával. Közülük a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Szegedi Vadaspark fogadja a legtöbb ilyen állatot, az utóbbi a schengeni külső határhoz való közelsége miatt. A szegedi intézmény tavaly – a mintegy 500 hazai védett állat mellett – összesen 1908 elkobzott egyedet fogadott, a teknősökön kívül 184 nagytestű papagájt és 519 egzotikus énekesmadarat, miközben az állatkertben összesen 1466 saját egyedet gondoztak.

A Szegedi Vadasparkban 1997 óta folyik nagyarányú mentőtevékenység, ennek megfelelően jelentős szakmai tudás, gyakorlat és tapasztalat halmozódott fel. A elkobzott állatok ellátása, rendszerint tömeges számuk miatt olyan speciális feladatnak minősül, amelyre jelenleg az állatkertek a legfelkészültebbek.

Az egészségügyi kockázatok jelentősek, hiszen többnyire ismeretlen eredetű állatokat fogadnak, sokszor vadonból származó, többnyire legyengült, stresszes egyedeket. Fogadásukat és tartásukat tehát csak a hatóság által engedélyezett és folyamatosan ellenőrzött karantén tudja ellátni, amelyben olyan állatorvosok és gondozók dolgoznak, akik speciális ismeretekkel és gyakorlattal rendelkeznek.

Forrás: hirado.hu