Telelés hűtőben

Nagyon sok helyen telelethetjük a teknőseinket. A célnak megteszi egy pince, garázs vagy egyéb más hűvös hely. Ezeknek a legfőbb hátránya viszont, hogy nem tudjuk ellenőrizni a teleltetést. Állandóan figyelnünk kell, hogy a teknősünk felkelt-e már, vagy még mély álomban van. De veszélyt jelenthet a rá nézve egy kifejlett patkány és egér is, ha előfordulnak a pincében.

Sokan ezzel szemben a hűtőszekrényben való teleltetést ajánlják, és alkalmazzák – sikerrel. Egyrészt nem állnak fenn a fenti veszélyek, és ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a hőmérsékletet. Így a teknősünk nem fog előbb felkelni, mint ahogy mi számítunk rá. Az egyetlen hátránya az esetleges áramszünet. A természetben nincsen áramszünet, és erre nem lesz melegebb. Viszont ha a hűtőben teleltetjük a kedvencünket, akkor egy esetleges áramkimaradás elég kellemetlenül érinthet minket. Miután a teknős felkelt, már nem lehet „visszateleltetni”.

A téli álom alatt a teknősök a bőrükön át lélegeznek, egyáltalán nem vesznek fel táplálékot, és a szívritmusuk lelassul percenként 1-2 verésre. A természetben általában 2-5 hónapig tart ez az állapotuk. Ez elsősorban a környezettől és az adott fajtól függ. Vannak olyan fajok, amelyek előbb felkelnek, és vannak lustábbak is. Általában azért 3-4 hónappal számolhatunk.

Fiatal teknősöket (2 éves korig) ha lehet, ne tegyük ki ennek az eljárásnak sem. De általában elmondható, hogy egyáltalán nem teleltessünk semmilyen teknőst, míg el nem éri ezt a kort. Ilyenkor ugyanis viszonylag magas a teknősök halálozása. Ez egyfajta természetes kiválasztódás, csak az erősebb és az életképesebb marad életben. Azonban ennek nem mindig örülünk.

Ezután nézzük, hogy mire van szükségünk ehhez:

-Egy hűtőre, amelyet 4°C körüli értékre be tudunk állítani. Ha lehet, ne a konyhai hűtő legyen ez, mivel az állandó nyitogatás megzavarhatja a teknőst. Ráadásul nem is túl higiénikus (lásd szalmonella).
-Egy olyan doboz, amely másfélszer akkora, mint a teknősünk, és a teteje ki van lyukasztva (mivel lélegeznie is kell szegénynek, bár ezt télen elég ritkán csinálja). Ez a doboz lehet műanyag vagy üveg is.
-Hőmérő, melyet a doboz tetejére rakunk, és ezzel tudjuk ellenőrizni a hőmérsékletet.
-Jódmentes só. A vizébe kell tenni a teknősnek, hogy elkerüljük az esetleges baktériumos vagy gombás fertőzéseket. Literenként 1 teáskanalat ajánlanak.

Erre a módszerre is vonatkozik, amit az előző lapon írtam. Tehát ne teleltessünk beteg, vagy rossz kondícióban lévő teknőst, mivel nem biztos, hogy megéli a tavaszt.

A teknősünket előre fel kell készíteni a hűtésre. Már két héttel a „tél” beállta előtt ne adjunk enni, hogy kiürüljön a béltartalma. Majd lassan kezdjük el csökkenteni a hőmérsékletet (el?ször 5°C-kal, majd az utolsó héten 12°C-ra), és egyre kevesebb fényt engedélyezzünk a páciensnek. A szabadban tartott egyedeknél ez egy kicsit könnyebb, mivel ezt a munkát elvégzi a természet.

Ezután berakhatjuk a dobozba, melyben csak annyi víz legyen, amilyen magas a teknős páncélja. Így minden erőlködés nélkül is tud lélegezni. A víz hőmérséklete annyi legyen, mint amennyi volt az akvaterráriumában. Majd állítsuk a hűtőnket 4-6°C körüli hőmérsékletre. Ezt ajánlatos előtte kipróbálni, hogy milyen beállítási érték mellett lesz ilyen hőmérséklet a hűtőben. Ha túl alacsony, akkor a teknős megfagy, ha túl magas, akkor nem alszik téli álmot, és megfázhat.

Miután már elkezdte a teknősünk a téli álmát, minden héten ellenőrizzük a vizének a minőségét. Ha szükséges, cseréljük le. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a teknős ne keljen fel, vagy nem melegedjen meg. Ekkor ellenőrizhetjük a teknősünket is, hogy felkelt-e esetleg vagy nyugodtak alszik. Az első pár (három) napon érdemes gyakran (néhány óránként) megnézni a teknősünket, hogy valóban alszik-e.

Ha jön a tavasz, és fel szeretnénk kelteni a teknősünket, akkor ne feledkezzünk el mindenek előtt az akvaterráriumáról. Takarítsuk ki, és töltsük fel vízzel. Majd nyissuk ki a hűtő ajtaját és húzzuk ki a konnektorból. Így hagyjuk kb. 6 óra hosszan. Ha a szabadban tartjuk a teknősünket, akkor tegyük ki a teknősünket a szabadba, ha a kinti hőmérséklet max. 5 °C-kal haladja csak meg a hűtőben uralkodóét. Ekkor is először a dobozt tegyük bele a vízbe és csak 1 óra elteltével engedjük szabadjára a teknősünket.

Akvaterrárium esetében is hasonlóan járjunk el. Fő a fokozatosság, így a víznek is hidegnek kell ekkor még lenni. Csak fokozatosan fűtsük fel. Az előbb említett módon engedjük bele a teknőst. A fényt is fokozatosan szoktassuk meg a teknősünkkel. Az akvaterráriumban azonban ne legyen túl mély a víz, csak fokozatosan töltsük fel az eredeti szintre (kb. 3 nap alatt).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük