Lisztkukac

A lisztkukacok nagyon könnyen tarthatók, és ha gondoskodunk róluk, akkor könnyen is szaporíthatók. Így olcsó és jó tápértékű eledele lehet a teknőseinknek mind kukac, mind báb vagy kifejlett lisztbogár (Tenebrio molitor) formájában.

Legelőször is lisztkukacokat kell szereznünk, amellyel elindíthatjuk a kolóniánkat. Ez legegyszerűbben egy állatkereskedés segítségével oldhatjuk meg, ahol 80-90 forintért már lehet kapni kis dobozkákban lisztkukacokat. Ezután egy nagyobb, jól lezárt, de felül lyukacsos edénykét kell szereznünk, amelyet valamilyen sötét, száraz helyen tartsunk. Ennek az aljára tegyünk fűrészport, rá korpát, zabpelyhet végül a tetejére liszt és zsemlemorzsa keverékét. Így elkészített tálba tegyük bele a kiszemelt pácienseket. Hetente egyszer adjunk a tenyészetünknek valamilyen ennivalót (lisztet, korpát, zabpelyhet, száraz kenyérdarabokat stb.). Néhány naponta azért adjunk nekik egy almacsutkát, kis sárgarépát, vagy bármilyen nedvesebb ételt is. Ezután már csak várnunk kell úgy egy fél évet, és a teknőseink legnagyobb örömére egy nagy halom lisztkukacunk lesz.

Azonban szólni kell a veszélyekről is. Nagyon kell arra vigyáznunk, hogy a lisztkukacok, de főleg a lisztbogarak nehogy elszabaduljanak a lakásban, mert iszonyatos kár tudnak okozni. Ha egyszer befészkelik magukat a konyhába csak igen nagy áldozatok (minden gabonaféle és hozzá hasonló dolgok kidobálásával) lehet csak megszabadulni tőlük. Én inkább egy kettős védelmi rendszert ajánlok: tehát a kilyuggatott tetejű edény egy nagyobb, kilyuggatott tetejű edénybe rakjuk bele, nehogy véletlenül is kiszabaduljanak belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük