Vásárlás

Amennyiben elhatároztuk magunkat, hogy egy, esetleg több teknőst (akár vízi, akár szárazföldi teknősről legyen is szó) vásárolunk, a következő jellemzők megfigyelése segítségünkre lehet:

Jól figyeljük meg az általunk kinézett állatot. A terráriumukhoz illetve akváriumukhoz közelítve megfigyelhetőek-e (amennyiben ez lehetőségünkben áll) rajtuk a természetes menekülés jelei. Fontos, hogy lássuk, próbál-e elúszni a vízi teknős, illetve elmászni a szárazföldi teknős. Azokat az állatokat, amelyek valamiféle rendellenes viselkedéssel rendelkeznek, semmi esetre se vásároljuk meg. Ilyen rendellenes viselkedés lehet vízi teknősök esetében az orrnyílások eldugulása, az úszással vagy merüléssel való küszködés, vagy szemeik nem nyílnak ki, esetleg duzzadtak. Ugyancsak vízi teknősök estében előfordulhat az étel „visszaadása” a bemeneti nyíláson keresztül, illetve a váladékozás. Szárazföldi teknősöknél az egyik legkomolyabb gondot a megfázás jelenti. Igen sok faj érzékeny a hűvös, hideg időjárásra. Ekkor az állat asztmatikus sípoló hangot hallat, orrából (esetenként) szájából is váladékozik. Ilyen esetekben se vegyük meg az állatot. Ha módunkban áll, hívjuk fel ezen betegségekre az eladó figyelmét.

Az egészséges állatoknak mindenekelőtt épp páncéljuk van, ami alatt értendő, hogy a páncél az adott fajra jellemző formával rendelkezik, szabályos és egyetlen része sem hiányzik. Ezen utolsó feltevést talán sokak szerint nem kellene felsorolni, azonban az ázsiai országok egyikében sajnálatos módon „sikerült” egy hiányos páncéllal rendelkező szárazföldi teknőst kereskedelmi forgalomban megtalálni. Visszatérve adott témánkhoz, a teknős páncélját megfogva vagy csak látásra is lágynak találjuk, akkor állatunk rachitiszes, angolkóros. Ezt a betegséget az állat ki is nőheti, de egész életében szabálytalan páncéllal fog rendelkezni.

Kérjük meg az eladót, hogy kínálja meg az állatokat valamilyen takarmánnyal és figyeljük meg, mely állatok indulnak először az élelem után. Ebből következtethetünk arra, hogy ezek egészségesek. Amennyiben az állat nem fogadja el, elutasítja az élelmet, úgy óvatosabbnak kell lennünk. Ennek számos (elsőre nem is mindig látható) oka lehet. Ilyen okok lehetnek például valamilyen betegség, az előbbiekben leírt rendellenesség, esetleg vadon befogott teknősről van szó és még nem állt át az új étkeztetésre, stb.

Abban az esetben, ha teljes körűen meg is figyeltük kiszemelt teknősünket, gondolnunk kell leendő kis kedvencünk jövőjére, és arra, hogy ezek a parányi állatok nem maradnak mindig ekkorák. A megfelelő körülmények között tartott állatok hamar elérhetik teljes méretüket, ami többek közt a férőhelyének növelését is maga után fogja vonni.

Mindezen szempontok előtérben tartása mellett ép és egészséges teknős(ök) boldog tulajdonosai lehetünk.

Magyarázat:

Angolkór, angolbetegség (rachitis): D-vitamin – hiányból ered?, főképp a csontok fejlődési zavaraival járó betegség, amely csakis a fejlődő, növekedő szervezetet támadja meg. Ez a betegség bizonyos mértékig gyógyítható.

Facebook