201 óriásteknőst engedtek el a galápagosi Santa Fé szigetén

Ecuador 201 óriásteknőst engedett szabadon a Galápagos-szigetvilág Santa Fé szigetén, ahol egy hasonló alfaj több mint 150 éve kipusztult.

Santa Fé szigete az óriási szárazföldi teknősök Chelonoidis alfajának korábbi otthona. A hüllők azt követően tűntek el, hogy az ember a 18. századtól kezdődően – amikor kalózok és bálnavadászok gyűjtötték be őket – elkezdte tizedelni állományukat.

A Galápagos Nemzeti Park szakembereinek szavai szerint 201 egyedet engedtek szabadon az Espanola-szigetről származó Chelonoidis hoodensis alfajból, amely alaktanilag, illetve genetikailag hasonlít a Santa Fé kihalt alfajához.

A szombaton elengedett 201 hüllőt fogságban nevelték, életkoruk 4-10 év közötti tartományban mozog. 30 egyedet rádió adóvevővel láttak el, ami lehetővé teszi, hogy nyomon kövessék őket a vadonban.

A parkszolgálat természetvédelmi mérföldkőnek nevezte a sziget óriásteknősökkel való újbóli benépesítését, ami szerinte az ecuadori parttól 1000 kilométerre elterülő szigetvilág ökológiai restaurációjának teljesen új módja. A projekt során tanulmányozzák majd az ökoszisztémában bekövetkező változásokat is, hiszen a teknősöknek megközelítőleg 6500 varacskosfejű leguánnal kell osztozniuk a szigeten.

Úgy hiszik, mintegy 14 óriásteknős-alfaj élt valamikor a szigeteken, három közülük – többek között a Chelonoidis – már kihalt. Az eltűnt Chelonoidis abigdoni alfaj utolsó tagja, „Magányos George” három éve pusztult el.

A Galápagos-szigetek szerepel az UNESCO világörökségi helyszínei között, egyedülálló flórájáról és faunájáról ismert. A csendes-óceáni szigetvilágot Charles Darwin tette híressé lélegzetelállító biológiai sokféleségének tanulmányozásával, ami létfontosságú volt a természetes szelekció hajtotta evolúció elméletének megalapozásához.

A szigetvilág szívében elterülő Santa Fé körülbelül 24,7 négyzetkilométeres.

Forrás: hirado.hu