Holtan találták rá Magányos George-ra

A Pinta-szigeti teknősök (Chelonoidis nigra abingdoni) egyik alfajának (a galápagosi óriásteknősök legritkább alfaja) valószínűsíthetően utolsó példánya volt Magányos George.

A közel százéves teknőst a park szóvívője szerint felboncolják, hogy megállapítsák halála okát, körülményeit. A kutatók mintegy két évtizednyi próbálkozás után sem érték el, hogy George apa lehessen, ezzel vélhetően az alfaj kihalt. Abban bíztak a szakemberek, hogy még évtizedek vannak hátra a teknős matuzsálem életéből. 1993 óta több alfajhoz tartozó nősténnyel pároztatták sikertelenül.


Holtan találták rá Magányos George-ra
(Fotó: MTI/EPA/Jan Ronneburger)

Egy magyar származású kutatónak köszönhetően ismerhette meg a világ George-ot. 1972-ben bukkant rá Vágvölgyi József a szigetcsoport egyik legkisebb szigetén, a Pinta-szigeten. Később a Galápagos-szigeteki Charles Darwin Kutatóállomáson töltötte a életét. Az Ecuador és a szigetek szimbólumává váló George a tavalyi évben mintegy 180 ezer látogatót vonzott. A számos híresség közül megemlíthető, hogy Angelina Jolie és Brad Pitt is meglátogatta az óriásteknőst.

Edwin Naula, a Galápagosi Nemzeti Park vezetőjének bejelentése szerint:
„Ma reggel a teknősöket felügyelő parkőr talált rá Magányos George-ra, teste mozdulatlan volt. Élete véget ért.”
Naula szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az állat testét bebalzsamozzák és a parkban kiállítják.

„Jelenleg mintegy 20 ezer óriásteknős él a Galápagos-szigeteken. A galápagosi óriásteknősök is azon fajok között voltak, amelyek tanulmányozása a 19. században hozzásegítette Charles Darwint, hogy megalkossa evolúciós elméletét. Rendszertani besorolásuk az utóbbi években megváltozott, a korábbi Geochelone nemből átsorolták őket a Chelonoidis nembe.” – olvasható a hirado.hu oldalán.

Cikk: hirado.hu