Utazási szezon – teknősök a poggyászban

Megkezdődött az utazási szezon. Szinte minden évben változnak azok az egzotikus célpontok, amelyeket méltányos áron és biztonságban érhet el a hazai utazóközönség. Bárhová is megyünk, majdhogynem mindenütt találunk egy piacot, egy állatkereskedést, ahol egzotikus állatokat vagy giccsesen kipreparált sorstársaikat kínálják nekünk megvételre.

Utazási szezon - teknősök a poggyászban

Szerencsére a kép nem sikerült élesre. Sajnos azonban a szomorú valóságot így is látni… A fénykép nemrégiben készült egy ciprusi boltban.

Nem csak megvehetünk állatokat, hanem olykor kezünkbe is akad egy-egy mutatós vad példány, amelynek nagyon nehéz ellenállni. Különösen veszélyeztetettek a szárazföldi teknősök (http://www.cites.hu/fajok_szarazfoldi.html). Bájuk, csinos dobozszerű páncéljuk tárgyakra vágyó bensőnket csalafintán megmozgatják. Nagyfokú fegyelmezettség kell ahhoz, hogy az ember ellenálljon nekik. Tudnunk kell azonban, hogy a szárazföldi teknősök minden faja a Washingtoni Egyezmény (CITES), illetve az azokat Magyarországon is közvetlenül szabályozó EU rendeletek hatálya alá esik. Határokon keresztüli szállításuk tilos, vagy csak megfelelő engedélyek (CITES export és import engedélyek) birtokában lehetséges. Vigyázat, mert ilyen engedély híján bűncselekményt követünk el, ha mégis a poggyászunkba gyömöszölünk egy riadt állatot.

Sokan nem tudják, hogy az egzotikus állatok többsége még a hozzáértők kezében is csak nehezen viseli a fogságot, laikusok kezében pedig napokon belül, esetleg hetekig, hónapokig tartó szenvedés után elpusztul. Ha mégis megvesszük őket, ezzel fenntartjuk azt az ágazatot is, amelyik ezeknek az állatoknak a gátlástalan hasznosítására épül, és ezzel hozzá járulunk számos faj kihalásához.

Ha valaki mégis nagyon szeretne szép hüllőket otthonába, inkább keresse fel a hazai kereskedőket, és vásároljon olyan állatokat, amelyek lelkiismeretes tenyésztőtől származnak! A fogságban szaporodott állatok sokkal jobban alkalmazkodnak a „szobai” körülményekhez, míg a vadbefogottak a befogás és a szállítás stresszétől elgyötörtek, és általában hamarosan el is pusztulnak.

Gondoljuk meg! Az állatok jövője is nagymértékben rajtunk, egyéneken múlik.

Forrás: khvsz.mme.hu

0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook