Egy új módszer a tengeriteknős-bébik követésére

A tengerbiológusok megtalálták a módját annak, hogy műholdas nyomkövetőkkel lássák el a kis teknősöket. A készülékkel felfedhető a kikelés utáni krikikus időszakban végzett teendőjük. Kate Mansfield teknősbiológus szerint:
„Ha tudjuk, merre vannak ezek a veszélyeztetett állatok, akkor ezeket a területeket célozhatjuk, és olyan vizsgálatokat alapozhatunk meg, melyek választ keresnek a túlélésükre, a veszélyekre, amelyekkel szembe kell nézniük, valamint arra, milyen hosszú ideig tart a fészektől a célpontig eljutniuk”

A készülékeknek ellen kell állnia a tengeri élet viszontagságainak valamint alkalmazkodniuk kell a teknősök növekedéséhez, fejlődéséhez, ugyanakkor elegendően könnyűnek kell lennie ahhoz, hogy ne akadályozza a teknőst a mozgásban.

Jeanette Wyneken és Mansfield kiderítették, hogy a madaraknál alkalmazott készülékek elegendően kicsik és könnyűek ahhoz, hogy ne akadályozzák a kis páncélosokat. A készüléket epoxi gyantával vonták be, amely megvédi a szennyeződésektől és a sós víztől. A labortesztek után kiderült, hogy a szilikonnal, sebészeti cementtel vagy epoxi ragasztóval felhelyezett készülékek egy-két hétig maradtak csak a páncélon.

Egy új módszer a tengeriteknős-bébik követésére

Mansfield azonban rájött, hogy a teknősök páncélja is keratinból van, mint a köröm. A manikűrösök által alkalmazott akril alapbevonatot raktak a páncélra, egy ragasztóval ráhelyezték a nyomkövetőt, majd az egészet szilikonnal bevonták. A módszer több mint hatvan napig hatásos anélkül, hogy zavarta volna a teknőst. Mansfield a San Diegói Tengeriteknős-biológia és –védelem konferencián mutatta be eredményeit.

A teljes cikk olvasható a hiradó.hu oldalán.

A teljes cikk itt olvasható: hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük