Megtalálták a teknősök nagyapját

Kategória: Érdekességek
Hozzászólás: Nincs hozzászólás

Egy dél-németországi kőfejtőben feltárt 240 millió éves kövületek kutatók szerint az összes teknősfaj nagyapját reprezentálják.

A szerdai bejelentés szerint legidősebb ismert teknősként a 20 centiméteres, triászkori hüllő gyíkszerű őse jellegzetességeit ötvözte egy sor születőfélben lévő, teknősszerű tulajdonsággal.

Az őslény a Pappochelys – „teknősnagyapa” – nevet kapta, amely a teknőscsaládfa lábánál betöltött pozíciójára utal. Rainer Schoch, a vizsgálat szakembere kifejtette, a Pappochelys két szempontból is hiányzó láncszemet képez: jóval idősebb az eddig ismert összes teknősfajnál, anatómiája pedig számos tulajdonság tekintetében primitívebb.

20 millió évvel idősebb, mint a korábban legidősebbnek ismert teknős, a kínai Odontochelys. Míg ennek hátán kezdetleges teknő kapott helyet, a Pappochelysnél a jellegzetes teknőstulajdonságnak csak kezdeményei figyelhetőek meg. (A teknő egyébiránt több tízmillió év alatt fejlődött ki, több lépésben.)

“A haspáncél vaskos, bordaszerű csontokból áll, amelyek több helyütt elkezdtek összenőni” – mondja Hans-Dieter Sues, a kutatás másik paleontológusa, hozzátéve, ez a teknőspáncél evolúciójának egyik fontos szakasza.

A 18 megkövesedett csontvázból ismert Pappochelysnek hosszú farka és széles törzse volt, emellett a későbbi teknősöknél megfigyelt csőr helyett gyíkszerű koponyát hordozott, amelyben rovarok és apró gyíkok fogyasztására alkalmas, ékszerű fogak sorjáztak. Édesvízi tó mellett élt, valószínűleg farka segítette úszását, míg lábával kormányozta magát.

Schoch szerint a Pappochelys átmeneti élőlény volt a gyíkszerű ősök és a későbbi teknősök között, ezáltal áttekinthetőbb képet nyújt a teknősevolúcióról. Kifejtette, az átmeneti kreatúrák a legfontosabb közreműködők a paleontológiában, tanulmányozni lehet velük az evolúciót. Gyakran váratlanul bukkannak fel, és meglepő jellegzetességeik vannak, árulkodnak arról, hogyan fejlődtek ki lépésről lépésre a koponyához és teknőspáncélhoz hasonló komplikált struktúrák, emellett bizonyítékot nyújtanak az evolúciós lépések sorrendjéről is.

Forrás: hirado.hu

Nincs hozzászólás - Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük- A +
Eladó weboldalak és eladó domain nevek
Új fényképek
Kirgiz (sztyeppi) teknős Sarkantyús teknős Sárgaszegélyű szelenceteknős Kínai csíkosnyakú teknős

Milyen teknőseid vannak?

Megnézem

Loading ... Loading ...

Bezárás Nyomtatás