Túlzottan kiaknázzák a kétkarmú teknőst Új-Guineán

A kétkarmú teknős egyedszáma az utóbbi több mint 30 év folyamán meredeken hanyatlott egy felmérés szerint.

A teknős nemzetközi természetvédelmi ikonná vált. Ez részben annak köszönhető, hogy nincsenek közeli rokonai, és leginkább víz alatti élethez adaptálódott édesvízi tavakban és folyókban. Tojásai valamint húsa is igen keresett Pápua-Új-Guineán, mely mellesleg a faj egyik otthona. A bennszülöttek drasztikusan kiaknázták a fajt.

A kétkarmú teknőst egyedülálló és szokatlan fajnak tekintik az édesvízi teknősök között. Többek között a kétkarmú teknősembriók a tojásokat körbeölelő talaj hőmérsékletétől függően lesznek hímek vagy nőstények, míg a teljesen kifejlett embriók elodázhatják kikelésüket. A kutatók fantáziáját is izgatja a teknősfaj a családfán elfoglalt pozíció miatt. Egyetlen túlélője egy valamikor széles körben elterjedt teknőscsaládnak – Carettochelyidae -, emellett globális megoszlása korlátozott, csak Ausztrália északi részén és Új-Guineán található meg.

Bár édesvízben él, a tengeri teknősökre is hasonlít. Végtagjai evezőalakúak, de még őrzi mozgatható ujjait is. Ez azt jelenti, hogy fokozatos evolúciós szakaszt képviselhet az édesvízi és tengeri teknősök között. Ökológiájának tanulmányozása így segíthet megismerni a tengeri teknősök evolúcióját. Carla Eisemberg, ausztrál kutató szerint a hasonlóságok, melyeken a tengeri teknősökkel osztoznak, ugyanazon veszélyekkel szemben tehetik őket védtelenné, mint a fészkek kifosztása és kifejlett egyedek kifogása.

A teljes cikk itt olvasható: hirado.hu

0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook