Teknősökkel vizsgálták a tengerifüvek állapotát

Videokamerákkal felszerelt tengeri teknősök feltárták, hogy egy 2011-es katasztrofális mértékű tengeri hőhullámot követően a tengerifű állapota hanyatlásnak indult a nyugat-ausztráliai Cápa-öbölben.

Állatokra szerelt videokamerákat korábban is alkalmaztak már az állati viselkedés tanulmányozására, de úgy hiszik, ez az első alkalom, hogy az ökoszisztéma egészségi állapotának szemrevételezésére vetik be.


Teknősökkel vizsgálták a tengerifüvek állapotát
(Fotó: AFP)

A Floridai Nemzetközi Egyetem kutatója, Jordan Thomson szerint a felvétel a hagyományos tengerifű-felmérésekkel egybevetve feltárja, hogy a hőhullám a domináns tengerifűfaj – Amphibolis antarctica – több mint 90 százalékos hanyatlását váltotta ki a Cápa-öböl bizonyos régióiban. „A teknősök ’készítette’ videofelvételek egyedülálló betekintést engednek a tengerifűmezők egészségi állapotába a tőlük függő rezidens élővilág szemszögéből” – mondja Thomson.

Csapata összehasonlította a 2011-12-ben készült videókat a korai 2000-es évek elején készültekkel. „A régebbi videón – 2000-2003 között – a teknősök idejük 97 százalékát buja, sűrű tengerifűben úszva töltötték. A hőhullám után viszont szinte majdnem kizárólagosan csak a ritkás, levelüktől megfosztott, vagy elburjánzott algákkal borított, holt füvekkel találkoztak” – teszi hozzá.

A kutató szerint a tengerifű ökoszisztémában betöltött fontos szerepe miatt az eredmények riasztóak. „A tengerifüvek alapvető tengeri élőlények, amelyek változatos táplálékláncok alapját képezik, és értékes ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak” – magyarázza.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy a tengerifű-pusztulás káros hatással van a közönséges levesteknősök (Chelonia mydas) egészségére. A mezők ugyanis élelmet és táplálkozási élőhelyet nyújtanak a fajnak. A kutatók 424 teknős állapotát mérték fel az öbölben 2000 és 2013 között: kiderült, hogy egészségi állapotuk a hőhullámot követően nagyobb valószínűséggel esett a törékenyebb kategóriába, ezenkívül 2011-től – a hőhullám évétől – 2013-ig egységesen hanyatlott.

Thomson szerint a Cápa-öböl az egyik olyan régió, amelyet legsúlyosabban érintett a hőhullám, az átlag vízhőmérséklet 2011 februárjában 4 Celsius-fokkal nőtt. A hőhullámot több tényező összeadódása váltotta ki, többek között a Leeuwin-áramlat – amely meleg trópusi vizeket szállít dél felé Nyugat-Ausztrália partjainál – erős sodrása , illetve a rekord közeli La Niña körülmények.

A helyzet azért is aggasztó, mert az Indiai-óceán eme területén az óceáni hőmérséklet fokozatos emelkedésével a tengeri hőhullámok sűrűbbé és intenzívebbé válhatnak, még hangsúlyosabb hatásokat gyakorolva a part menti ökoszisztémákra.

Forrás: hirado.hu