Robotteknőst fejlesztenek Szingapúrban

Szingapúri kutatók egy lépéssel közelebb kerültek olyan víz alatti robotok előállításához, amelyek a valós élőlényekhez hasonló viselkedés mellett maguk is gondolkodnak.

A közeljövőben autonóm, apró robotteknősök vagy halak raját állíthatják elő olyan veszélyes küldetések elvégzéséhez, mint nukleáris hulladékok észlelése vagy egyéb, az emberekre fenyegető feladatok kivitelezése.


Robotteknőst fejlesztenek Szingapúrban
Közönséges cserepesteknős (Fotó: AFP)

A víz alatti robotvilágban a teknősrobotok a leginkább manőverezhetőek közé tartoznak. A szingapúri csapat készüléke határozottan áll neki a feladatoknak, képes reagálni a kényszerhelyzetekre és akadályokra is. S. K. Panda és csapata a természethez fordult a hasonló rendszereket imitáló robotoknál felvetült technikai kihívások leküzdésére. Jelenleg az utolsó simításokat végzik a robotteknősön, amely mélyebb, függőleges irányú merülésekre is képes, a valódi állatokhoz hasonlóan csak elülső és hátulsó uszonyait használva.

Panda elmondta, a robotnak nincs ballasztrendszere, amelyet általában bevetnek a víz alatti készülékeknél a merüléshez és süllyedéshez. E nélkül jóval kisebb és könnyebb hasonszőrű társainál, így lehetővé válik nagyobb rakományok szállítása, ennek folyományaképpen komplikáltabb feladatok elvégzése. A függőleges irányú dinamikus merülés vagy süllyedés pedig maga után vonja, hogy a tengerfenéken ilyen elhelyezésű, kis átmérőjű csövekbe is beúszhat.

A kisebb és könnyebb test emellett növeli energiahatékonyságát. Sőt, képes akkumulátorai öntöltésére is, ezzel is csökkenti a bázisra visszatérés szükségességét. Agilis, sebesség csökkenése nélkül képes bevenni éles kanyarokat. Panda szerint egymással kommunikáló, apró teknősökből álló rajt fejleszthetnek ki, amelyek együttműködően végzik el a nekik kiszabott feladatokat. A tökéletesített manőverező képességgel pedig olyan helyekre is bemerészkedhetnek, ahová nagyobb készülékek nem juthatnak el.

Abhra Roy Chowdhury, a vizsgálat másik szakembere hozzátett, további négy víz alatti prototípust is kifejlesztettek: egy gömbrobotot, amely felépítésében a gömbhalat imitálja, de a medúzákhoz és tintahalakhoz hasonló, sugárhajtású technikát alkalmaz, ezenkívül három, eltérő morfológiájú robothalat.

Forrás: hirado.hu

0
Facebook