Rehabilitált ál-cserepesteknősök visszaengedése

Az ál-cserepesteknősök véletlen kifogása után megindul egy olyan gyógyító folyamat, amely a teknősök sérüléseinek mértékéhez igazodik. A gyógyulást követő visszaszoktatást vizsgálta többek között egy spanyol kutatócsoport és megállapították, hogy a súlyosabb sérüléseket szenvedett és komplikáltabb gyógyítási eljáráson áteső teknősöknek a viselkedése megváltozott.

Rehabilitált ál-cserepesteknősök visszaengedése

A Marine and Freshwater Ecosystems (Aquatic Conservation) folyóiratban közzétett cikk szerint teknősök páncéljára helyeztek el műholdas nyomkövetőt. Egész pontosan 12 vadon élő és egészséges példányéra és 6 olyan teknősére, amely rehabilitációban vett részt.
A vizsgálat vezetője és a Barcelonai egyetem kutatója, Lluís Cardona szerint:
„A központból érkezett hat állatot komolyan befolyásolja befogásuk, emellett lassú, komplikált gyógyuláson estek át.”

A hat teknős szabadon engedése után három esetben viselkedésbeli változás lépett fel. Egy közülük elpusztult, a másik kettő pedig rendellenesen úszott, zavarodott volt.

Minden levegővételkor a teknősök a felszínre jöttek és ekkor a műholdtól kapott adatokból megállapítható volt a teknősök úszási sebessége és a megtett út is követhető volt. Az állatok egészségét illetően az egyik legfontosabb mért paraméter a felszínen töltött idő.
„A teknősök feljönnek levegőt venni és szabályozni hőmérsékletüket. Azon időt, melyet a felszínen töltenek lebegő képességüket tükrözi” – írta a folyóirat.
Bár nem kérdéses, hogy a vizsgált egyedszám nem olyan magas, hogy messzemenő következtetést lehessen leszűrni, mégis megállapítható, hogy ha komplikált rehabilitációról van szó, az állatok egy része nem képes visszaadaptálódni a szabadsághoz.

A fentebb is említett hat vizsgált teknőst a Baleár-szigetek Aspro-Natura Alapítványán kezelték 2004. és 2007. között. Ketten csónakkal ütköztek, kettőnek horog miatti torok és hasi sérülései voltak, ketten pedig halászhálóban szerezték uszonysérüléseiket.

Fotó: EPA/Carlos De Saa

Cikk: hirado.hu