Nagyfejű teknős – (Platysternon megacephalum)

Rövid bevezető

A nagyfejű teknős a család egyetlen ma élő (recens) faja, amely szinte minden tekintetben rendkívül különleges, ezért rendszertani helye sokáig vita tárgyát képezte. Egy időben páncélszerkezete alapján az Emydidae, majd koponyája felépítése alapján a Chelydridae családba sorolták.

Testfelépítés

A nagyfejű teknős az igen bizarr küllemű teknősök közé tartozik. Páncélja méretéhez képest hatalmas fején az állkapcsok ragadozó madár csőréhez hasonlóan görbülnek fel- illetve lefelé. Méretes fején kívül egyből szembetűnik hosszú farka, amelynek hossza elérheti a hátpáncél hosszát. Maga a hátpáncél nagyon lapos, színe vörösesbarna, az idősebb egyedeknél sötétebb barna.

Nagyfejű teknős - (Platysternon megacephalum)

Élőhelyük, táplálkozásuk

E teknős hazája Délkelet-Ázsia, mint néhány dél-kínai tartomány, Hátsó-India északi és középső részén fekvő országok (Laosz, Vietnam, Kambodzsa, Thaiföld, Burma). Az erdős, dombos és hegyvidékes kisebb folyókat és patakokat kedveli. Vízi teknős létére fejletlen úszóhártyája miatt úszni gyakorlatilag képtelen, így a sekélyebb vizeket szereti. Rejtett életű állat. Nappal víz alatti üregekben, vízbe nyúló gyökerek között tartózkodik, majd alkonyatkor és éjszaka jár táplálék után, amely főként csigákból, rákokból, férgekből és más állatokból tevődik össze.

Kitűnő mászó képessége révén nemcsak a meredek sziklákra, de a teknősökre nem jellemző módon a fák törzsére is felkapaszkodik.

Elhelyezésük

Terráriumi tartása nem túlzottan nehéz. Nagy előnyt jelent, hogy sem fűtést, sem külön megvilágítást nem igényel. Megfelel számukra a 16-22 °C közti hőmérséklet. Megjegyzendő azonban, hogy míg a kínai származású egyedek számára a felső érték feletti hőfok már nem is ajánlott, addig a délebbről származó egyedek még a 24-25 °C-os vizet is jól tűrik. Fontos a vízmélység jó megválasztása, amely a teknős méretétől függően 10-15 cm legyen. Lehetőség szerint tegyünk a terráriumba valamilyen fadarabot vagy követ szárazulatként. Fontos azonban az is, hogy alakítsunk ki egy félhomályos, víz alatti részt, ahol állatunk biztonságban érezheti magát.

Nagyfejű teknőst ne tartsunk együtt más teknősfajokkal, de még saját fajtársaikkal se nagyon! Senkit ne tévesszen meg a nappali békés viselkedése.

Táplálkozásukban nem válogatósak. Egyaránt etethető szopós egérrel, megnyúzott egérrel vagy egérdarabokkal, csigákkal, kagylókkal, gilisztákkal, férgekkel és halakkal is. Az eddigi ismeretek szerint növényi táplálékot nem fogad el.

Szaporításuk

Szaporítási szokásaik kevéssé ismertek. Annyi azonban bizonyosan mondható, hogy a nőstények június vagy július folyamán rakják le a 37 mm hosszú, 22 mm széles, 2-6 tojásukat.

Forrás: Farkas Balázs / Sasvári László: Teknősök (1995 Kitaibel Kiadó Bt.)

0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook