Lecsökkent a vadon élő mocsári teknősök száma Csehországban

Természetvédők szerint drámaian lecsökkent a vadon élő mocsári teknősök száma Csehországban, ahol jelenleg alig néhány száz példány élhet a hüllőfajból.

Martin Sandera, a Herpeta civil szervezet munkatársa szerint valaha több millió mocsári teknős élt az országban. A vadonban ma fellelhető példányok többségét azonban külföldről szerezték be.

„A legnagyobb, mintegy 165 romániai eredetű példányból álló mocsáriteknős-populáció a morvaországi Betlem régióban él. Egy másik fontos hely a Prágától nyugatra fekvő Rakovník térsége, itt mintegy 30 teknős élhet, ezek szintén nem cseh eredetűek” – mondta el.

Martin Sandera szerint igyekeznek megtudni, hogy élnek-e még őshonos teknősök az országban. Véleménye szerint az ilyen állatokat leginkább a délkelet-morvaországi Breclav környékén lehetne megtalálni. A csehországi mocsáriteknős-állomány folyamatosan csökken a középkor óta, amikor az állat népszerű eledelnek számított.

„Fő ellenségük az ember volt, ráadásul a mocsaras területek, a teknősök természetes élőhelyei, kiszáradtak” – magyarázta Martin Sandera. Az ingoványok, homokszigetek szintén eltűntek a folyószabályzásoknak köszönhetően. A mocsári teknősök helyzetét tovább nehezíti, hogy a rájuk vadászó ragadozók – gólyák, vaddisznók, vidrák – száma is megnőtt.

Forrás: hirado.hu