Kihalhat a világ legritkább állata, ha nem jut gyorsan nőstényhez

Valószínűleg az alfaj utolsó példánya a Magányos George-nak keresztelt Pinta-szigeti teknős (Chelonoidis nigra abingdoni). A természetvédelem egyik szimbólumának tekintett állat a galápagosi óriásteknősök legritkább alfajába tartozik.

George-ra (angolul Lonesome George, spanyolul Solitario Jorge) 1971. december 1-jén talált rá Pinta szigetén egy magyar származású csigakutató, Vágvölgyi József. A betelepített kecskék addigra teljesen letarolták a növényzetet, és a bennszülött teknősalfajból csupán egyetlen példány maradt. Biztonsága érdekében George-ot a Charles Darwin Kutatóállomásra költöztették át, amely a szintén Galápagos-szigetekhez tartozó Santa Cruz-szigetén található.

Kihalhat a világ legritkább állata, ha nem jut gyorsan nőstényhez

A kutatóállomáson George az utóbbi néhány évben két, közeli rokon alfajba (Chelonoidis nigra becki) tartozó nősténnyel élt együtt, de az udvarlások és párzások sokáig eredménytelenek voltak. 2008-ban azonban sikerrel jártak, és az egyik nőstény 13 tojást rakott. A tojásokat keltetőbe helyezték, ám végül az összes életképtelennek bizonyult. Egy évvel később az egyik nőstény ismét tojásokkal örvendeztette meg a világot, melyeket szintén begyűjtöttek, de ezek sem keltek ki. A sikertelen próbálkozások után idén januárban két új nőstényt költöztettek George mellé, melyek egy másik alfajból (Chelonoidis nigra hoodensis) származnak. A kutatók szerint az ő génállományuk közelebb áll Georgéhoz, így nagyobb esély van a sikeres utódnemzésre.

Közel száz évre becsülik George életkorát, és valószínűleg még néhány évtized áll előtte. A kutatók gőzerővel keresik a megfelelő nőstényt számára, de a legjobb lenne, ha a saját alfajából találnának egy példányt. A Darwin Kutatóállomás szakemberei 10 000 dolláros jutalmat ajánlottak annak, aki megtalálja a legritkább állat párját.

Kihalhat a világ legritkább állata, ha nem jut gyorsan nőstényhez Kihalhat a világ legritkább állata, ha nem jut gyorsan nőstényhez

Forrás: origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük