Hatvan ritka burmai teknőst engedtek szabadon

Több mint egy évtizede még kihaltnak hitt ritka teknősfaj a jelek szerint erőre kapott.

A Wildlife Conservation Society (WCS) bejelentése szerint mintegy 60 burmai fedelesteknőst (Batagur trivittata) engedtek szabadon Mianmar (korábban Burma) folyópartjain.

A manapság a világ második leginkább veszélyeztetett víziteknős-fajának tartott burmai fedelesteknőst a WCS szerint 2001-es újra felfedezéséig kihaltnak tekintették.

A WCS a Turtle Survival Alliance szervezettel karöltve hozott létre egy programot 2007-ben a faj szaporítására fogságban a vadonban begyűjtött tojásokkal. A cél az volt, hogy védelmet nyújtsanak neki, mígnem egyedszáma eléggé felduzzad természetes élőhelyük újbóli benépesítéséhez.

A program sikerrel zárult, olyannyira, hogy Linpha faluban speciális intézményt építettek nevelésükhöz, egyedszámuk itt mára több mint 300-ra nőtt. Steven Platt, a WCS regionális herpetológusa kifejtette, mindez még csak egy megírandó, hosszú történet első fejezete. A szabadon engedési ceremónián hozzátette, abban reménykednek, hogy a burmai fedelesteknős ismét a félreeső folyami régió funkcionális tagjává válhat.

A hatvan teknősnek bizonyos kritériumoknak is meg kellett felelnie kitelepítése előtt, elsősorban elég nagynak és erősnek kell lennie, hogy megvédhesse magát a nagyobb halak, gázlómadarak és varánuszok támadásától. A teknősfaj hétéves korában éri el a megfelelő testméretet.

Az elengedett állatok egy részét rádiós nyomkövetőkkel szerelték fel teknőjükön, így a kutatók követhetik mindennapjaikat és fészkeiket is szemmel tarthatják, a tojásokat megvédendő a ragadozóktól.

A WCS szerint további 100 egyedet szállítottak át egy újabb falusi intézménybe, a második fogságban nevelt csoportot az övék.

Forrás: hirado.hu

0
Facebook