A mágneses mezőkkel találnak haza a tengeri teknősök

A kifejlett tengeri teknősök egy kutatás szerint a Föld mágneses mezejét használva térnek vissza ugyanazon partszakaszra, ahol maguk is napvilágot láttak.

Roger Brothers, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója szerint, míg a mágneses mező felhasználása navigáláshoz nem szokatlan az állatvilágban, nagyon kevés faj alkalmazza otthona felkutatásához.


A mágneses mezőkkel találnak haza a tengeri teknősök
Álcserepesteknős (Fotó: AFP)

Az eredmények szerinte bizonyítékot nyújtanak arra, hogy a tojásrakó nőstények az adott partszakasz egyedülálló mágneses jellegzetességeit kutatva találják meg otthonukat, és a kikelt ivadékok már fiatal korukban megismerik eme mezőket, majd az információk birtokában térnek vissza felnőttként – magyarázza. A kutató Florida keleti partvidékén álcserepesteknős-fészkelések 19 év alatt összegyűjtött adatait nézte át.

Máig nem tudják, a teknősök hogyan érzékelik a mágneses mezőket. „Nem tudjuk pontosan, milyen fizikai szerv segíti észlelésüket. A tengeri teknősöknél a legvalószínűbb magyarázat, hogy apró mágneses részecskék vannak agyukban – ugyanolyan anyagból, amelyet az iránytűk tűiben is alkalmaznak -, és ezek a parányok reagálnak a Föld mezejére” – teszi hozzá.

Brothers úgy véli, az eredmények megkérdőjelezik a teknősfészkeknek védelmet nyújtó drótketrecek használatát is. Amerikában és a Nagy-korallzátonynál a környezetvédők gyakran folyamodnak ehhez a megoldáshoz, hogy az állatokat és embereket távol tartsák a még kikeletlen tojásoktól.

Brothers szerint, míg a ketrecek hatékonyan megvédik a fészkeket a mosómedvéktől és más állatoktól, eltorzíthatják azt a lokális mágneses mezőt, amelyben a tojások fejlődnek. „Ha a mágneses mező bevésődése még a fészek elhagyása előtt bekövetkezik az ivadékoknál, a ketrecek befolyásolhatják visszatérési képességüket szülőhelyükre azzal, hogy a természetben nem létező mágneses mezőket jegyeztetnek meg velük” – teszi hozzá.

Szerinte további kutatásra és magnetométerre van szükség annak kiderítésére, milyen mértékű mágneses mezőt generálnak a ketrecek, és annak mekkora befolyása lehet az apróságokra.

Forrás: hirado.hu