60 millió éve kisebb autó méretű teknős élhetett Dél-Amerikában

A szénteknős (Carbonemys cofrinii) névre keresztelt teknőst 2005-ben fedezték fel egy kolumbiai szénbányában. Maradványait azonban csak nemrégiben vizsgálták meg és írták le egy tudományos lapban. Journal of Systematic Paleontology folyóirat számolt be az eredményekről.

Kutatók szerint a fentebb említett szénteknős a sisakteknős-félékhez (Pelomedusoidae) tartozott. A legjobb állapotban fennmaradt maradványa a teknős koponyája. Hatalmas mérettel, erős állkapoccsal rendelkező teknősről van szó. Valószínűleg a puhatestűektől kezdve a krokodilokig bármit megehetett erőteljes testfelépítésének köszönhetően.

Dan Ksepka, amerikai kutató szerint:
„Valójában a kisebb krokodilok könnyű prédát jelentettek ennek a behemótnak.”

Edwin Cadena, a vizsgálat másik szerzője szerint:
„Kisebb teknősmaradványok is előkerültek a területen. Négy nap ásás után rájöttem, hogy ez a különleges teknős volt a legnagyobb, melyet ebből az időszakból a területen valaha is találtak, így az első bizonyítékot nyújtja a gigantizmusra édesvízi teknősöknél.”

A hatalmas, mintegy 172 centiméter átmérőjű teknővel rendelkező teknős ötmillió évvel a dinoszauruszok után jelent meg. Akkor, amikor a gigantizmus relatíve elterjedt volt Dél-Amerika ezen részén. Igen jó példa erre a valaha felfedezett legnagyobb kígyó, a 14 méter hosszúságú Titanoboa cerrejonensis is itt élt, szintén mintegy 60 millió éve.

Cikk: hirado.hu